Lehet, hogy felismeri kedvenc testápolójának összetevőjeként, vagy esetleg észrevette a vitamin folyosó kiegészítőket, amelyek tartalmazzák. De mi az a kollagén? Pontosan mit csinál a kollagén? És hogyan építheti be az életébe?
A kollagén a testünkben a leggyakoribb fehérje, különösen az 1-es típusú kollagén. Megtalálható az izmokban, a csontokban, a bőrben, az erekben, az emésztőrendszerben és az inakban. A kollagén előnyei annyira szembetűnőek, mert ez a fehérje az, ami segít erőt és rugalmasságot adni a bőrünknek, és pótolja az elhalt hámsejteket. Ha az ízületeinkről és az inatainkról van szó, legegyszerűbben szólva, ez a „ragasztó” segíti a test egyben tartását.
Testünk kollagéntermelése az életkor előrehaladtával természetesen lassulni kezd. Köszönhetjük ennek a degeneratív folyamatnak az öregedés jeleit, például a ráncokat, a bőr megereszkedését és az ízületi fájdalmakat a gyengébb vagy csökkent porc (hello, csontvázlábak) miatt. Egyéb életmódbeli tényezők – például magas cukortartalmú étrend, dohányzás és nagy mennyiségű napozás – szintén hozzájárulnak a kollagénszint kimerüléséhez.
Megállapították, hogy a kollagénnel kapcsolatos betegségek leggyakrabban genetikai hibák, a kollagénben gazdag ételek alacsony bevitele , táplálkozási hiányosságok és a kollagén termelését (szintézisét) befolyásoló emésztési problémák kombinációjából származnak .
Szerencsére az olyan ételek fogyasztása, mint a csontleves , rengeteg ilyen létfontosságú fehérjét nyújthat, és ha kíváncsi arra, mire jó a kollagén, örülök, hogy megkérdezte.
A kollagént gyakran „komplex fehérjének” nevezik, ami nem meglepő, tekintve, hogy óriási 19 különböző aminosavat tartalmaz. Ide tartoznak mind a nem esszenciális (más néven feltételes) és az alapvető típusok keveréke. A kollagén különösen nagyszerű módja annak, hogy több feltételes aminosavat nyerjünk , például arginint, glutamint, glicint és prolint.
A kollagén három láncból áll, amelyek szoros hármas spirálban vannak összefűzve. Minden lánc több mint 1400 aminosavat tartalmaz!
A kollagénláncokban található aminosavak elsődleges típusa a prolin és a glicin. A prolin és a glicin egyaránt két fontos aminosav, amelyek nem sokak az állati húsokban, és innen származik a legtöbb „nyugati étrendet” fogyasztó fehérje. Ez azt jelenti, hogy az embereknek hiányoznak ezek az aminosavak étrendjükből – mivel rendszeresen kerülik a legjobb természetes források (például szervhúsok) fogyasztását.
Az alábbiakban ismertetett okokból a „nem esszenciális” aminosavak valóban fontosak – szóval ne hagyd, hogy a név becsapjon! Normális körülmények között a tested állítja elő őket.
Ha azonban beteg, nagy fizikai vagy érzelmi stressz alatt áll, vagy egyéb módon egészségtelen, előfordulhat, hogy a szervezete nem képes önmagában elegendő mennyiségű aminosavat előállítani. A testnek ekkor külső forrásokból, főként az étrendből vagy a kiegészítőkből származó segítségre van szüksége, hogy teljes legyen.
A kollagénben található aminosavak legmagasabb százalékos aránya, néhány fő előnyükkel együtt:
Kollagén a bőr számára? Okkal tekinthető az első számú kollagén előnynek. Ahogy öregszünk, a kollagén termelés csökken – ez történik, ahogy ezt olvassa! Fizikailag észreveszi: lazább bőr, több ránc és kevesebb rugalmasság. A növekvő kollagénszint segíthet a bőr feszesebb megjelenésében, növelheti a simaságot, és elősegítheti a bőrsejtjeinek normális megújulását és helyreállítását.
Kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálatok vizsgáló az anti-aging tulajdonságait kollagén találtuk, hogy 2,5-5 gramm kollagén-hidrolizátum használt körében éves nők 35-55 naponta egyszer nyolc hétig jelentősen javított a bőr rugalmasságát, a bőr nedvesség, a vízveszteséget ( szárazság) és a bőr érdessége, mindez kevés vagy semmilyen mellékhatás nélkül. Ez teszi a kollagént az elérhető legjobb természetes bőrápoló összetevők közé.
A kollagén előnyei közé tartozik a narancsbőr és a striák csökkentése is. Ha a bőr elveszíti rugalmasságát a kollagén csökkenése következtében, van egy másik mellékhatása: jobban látható cellulit. Mivel a bőre most vékonyabb, a cellulitisz egyre nyilvánvalóbbá válik – nincs többé rejtve, ami a felszín alatt történik. A bőr kollagénje segíti annak rugalmasságát és csökkenti a gödrözés lehetőségét.
Érezte-e már valaha, hogy „csontvázlábai” vannak, azok a típusok, amelyek különösen merevnek érzik magukat és fájdalmat okoznak, amikor mozognak? Igen, ez valószínűleg a kollagén elvesztése csúnya fejét emeli. Ez azért van, mert amikor elveszítjük a kollagént, az inak és szalagok kevésbé könnyedén kezdenek mozogni, ami merevséghez, ízületek duzzadásához és még sok máshoz vezet.
Gélszerű, sima szerkezetével, amely takarja és összetartja csontjainkat, a kollagén lehetővé teszi számunkra, hogy fájdalom nélkül siklhassunk és mozoghassunk. Gondoljon arra, hogy több kollagént kell bevennie, mint például a recsegő ajtópánt kenése: Segíti az ízületek könnyebb mozgását , csökkenti a gyakran az öregedéssel járó fájdalmat , sőt csökkenti az ízületek romlásának kockázatát. Akkor nem meglepő, hogy egy nemrégiben készült tanulmány még azt is megállapította, hogy a kollagén hatékony kezelés az osteoarthritis és más ízületi fájdalmak és rendellenességek kezelésére.
A bostoni Harvard Beth Israel Deaconess Orvosi Központjának kutatói megvizsgálták a kollagén előnyeit, és megállapították, hogy a 2-es típusú kollagénnel való kiegészítés segített abban, hogy a reumatoid artritiszben szenvedő betegek könnyebben megtalálják a fájdalmas tüneteket azáltal, hogy csökkentik a gyengéd ízületek duzzadását.
Egy másik tanulmány, amelyet az International Journal of Medical Sciences publikált, kimutatta, hogy a 2-es típusú kollagénnel kezelt osteoarthritises ízületi fájdalmakban szenvedők jelentős javulást mutatnak a mindennapi tevékenységekben, például a lépcsőn járásban, felemelkedésben vagy alvásban, és életminőségük általános javulásában.
Ha szivárgó bél szindrómában szenved , olyan állapotban, amikor a kedvezőtlen toxinok képesek átjutni az emésztőrendszeren, a kollagén rendkívül hasznos lehet. Segít a fehérjék lebontásában és megnyugtatja a bél bélését, gyógyítja a sérült sejtfalakat, és gyógyító aminosavakkal infundálja.
A több kollagén fogyasztásának legnagyobb emésztési előnye, hogy elősegíti a kötőszövet kialakulását, ezért „lezárja és meggyógyítja” a gyomor-bél traktus védőbélését. Ma már tudjuk, hogy sok betegség valójában az egészségtelen bélből eredő gyulladásra vagy irritációra vezethető vissza. A gyomor rossz egészségi állapota – beleértve a bél mikrobiomjának változásait és a bélbélés permeabilitását – lehetővé teszi a részecskék átjutását a véráramba, ahol elindíthatják a gyulladásos kaszkádot (innen ered a szivárgó bél szindróma neve).
Tanulmányok kimutatták, hogy gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél a kollagén szérumkoncentrációja csökken. Mivel a kollagénben található aminosavak felépítik a vastagbelet és a gyomor-bél traktust szegélyező szövetet, a kollagénnel történő kiegészítés segíthet a gyomor-bélrendszeri tünetek és rendellenességek kezelésében, beleértve a szivárgó bél szindrómát, az IBS-t, a savas refluxot, a Crohn-kórt és a fekélyes vastagbélgyulladást.
A szivárgó bél gyógyításán túl a kollagén előnyei közé tartozik a víz felszívódásának elősegítése a belekben, a dolgok szabadabb mozgása a testen kívül.
A kollagén növelése hozzájárulhat az anyagcseréhez azáltal, hogy sovány izomtömeget ad hozzá a kerethez, és elősegíti az alapvető tápanyagok átalakulását. A glicin egyik legfontosabb szerepe az izomszövet kialakulásának elősegítése azáltal, hogy a glükózt izomsejteket tápláló energiává alakítja. És ne feledje, hogy az izomtömeg megőrzése elengedhetetlen az életkor előrehaladtával, mivel elősegíti a testtartást, a csontok egészségét és több kalóriát éget el, mint zsír.
Kollagén fogyasztásakor előnyös lehet a C-vitamin fogyasztása is, hogy teste felhasználható fehérjévé alakítsa a kollagént. Ez megkezdheti a forrás vagy energiád és vitalitásod helyreállítását.
Ez nem minden, amit a glicin tehet az anyagcseréért. A kutatások azt mutatják, hogy a glicinnek fontos szerepe van az emésztőrendszer és a központi idegrendszer működésében is, amelyek nagy szerepet játszanak az egészséges, fiatalos test fenntartásában. Úgy tűnik, hogy a glicin segít lassítani az öregedés hatásait azáltal, hogy javítja a szervezet antioxidáns-használatát, és felhasználják az egészséges sejtek DNS-ből és RNS-ből történő felépítésének folyamatában is.
Ezenkívül kiderült, hogy az arginin növeli a test azon képességét, hogy más aminosavakból fehérjét állítson elő, ami fontos az izomszövet helyreállításához, a sebek gyógyításához, a szövetek pazarlásának megkíméléséhez, az anyagcsere fellendítéséhez, valamint a megfelelő növekedés és fejlődés elősegítéséhez. És a glutamin a megfelelő energia fenntartásában is segít számos vegyi anyag szintetizálásának elősegítésében. Ez az aminosav „üzemanyagot” biztosít sejtjeink számára, beleértve a szenet és a nitrogént is.
Volt már hámló és hasadó köröm? Nos, a kollagén hiánya lehet a hibás. A kollagén fehérje a körme, a haj és a fogak építőköve. Kollagén hozzáadása az étrendbe segíthet erősen tartani a körmöket, és esetleg visszafordíthatja a körömgomba jeleit.
A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy „létfontosságú összefüggések vannak az extracelluláris mátrix (ECM) és a szőrtüsző regenerációja között, ami arra utal, hogy a kollagén előnyei magukban foglalhatják a hajhullás és más bőrrel kapcsolatos betegségek lehetséges terápiás célját”.
Ha méregteleníteni kívánja testét a káros anyagokkal, javítja a véráramlást és fiatalon tartja a szívét, a kollagén rendkívül hasznos. Ez azért van, mert a glicin segít minimalizálni a máj káros tapasztalatait, amikor felszívja az idegen anyagokat, méreganyagokat vagy alkoholt, amelyeknek nem szabadna átjutniuk rajta.
Az egyik legegyszerűbb módja, hogy megtisztítsák a máj van egy csont levest gyorsan . Gyakran ajánlok három napos csontleves méregtelenítőt a szivárgó bél gyors helyreállítására. Ez segíthet abban, hogy teste megszabaduljon a vegyszerektől, és „alaphelyzetbe állítsa” a belét, javítva az általános immunfunkciókat. Tanulmányok még azt is megállapították, hogy a glicin felhasználható az alkohol okozta májkárosodás és az akut vagy krónikus májkárosodás egyéb formáinak csökkentésére.
A prolin aminosav segít az artériák falainak felszabadítani a zsír felhalmozódását a véráramban, zsugorítja az artériák zsírját és minimalizálja a zsír felhalmozódását. A prolinnak az ízületekben és az artériákban a szövetek helyreállításához van szüksége, ráadásul segít szabályozni a vérnyomást.
Az ízületekben található kollagén részeként pufferolja testünket a rezgés vagy a sokk hatásaitól, és elősegíti az értékes porcok megtartását idősebb korunkban . Ez is kapcsolódik megelőzésére Ártér i osclerosis (az artériák megkeményedése), mert segíti a verőerek marad tiszta a veszélyes éren.
Ezenkívül az arginin segíti a nitrogén-monoxid termelést, ami jobb értágulatokat tesz lehetővé – ez azt jelenti, hogy az artériák kiszélesednek, az izomsejtek és az erek ellazulnak, ami jobb keringést tesz lehetővé.
Eközben az egészség és fitnesz körzetében az utóbbi időben nagyon sok hype van a hidrolizált kollagén peptidekről, és jó okkal. A kollagén peptidek ugyanolyan aminosavakat és tápanyagokat tartalmaznak, mint a kollagén, de hidrolízisnek nevezett folyamaton mennek keresztül, hogy rövidebb fehérje láncokká bontsák őket.
A hidrolizált kollagén nemcsak oldható fel forró vagy hideg vízben, de a gyomrának is sokkal könnyebben lebomlik és emészthető. Magas biohasznosulása is van, és könnyebben felszívódhat a véráramba, mint a szokásos kollagén fehérje, így több döfés érhető el a táplálkozás terén. A legjobb az egészben, hogy büszkélkedhet ugyanazokat a kollagén peptidek előnyöket kollagén protein, ami azt jelenti, javíthatja a bőr és a haj, enyhíti az ízületi fájdalmakat és optimalizálja az egészségét a bélben.
Szükség van tehát szükségszerűen kollagén-kiegészítőkre, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elegendő kollagént kapunk-e az étrendünkben? Más szóval, működnek-e a kollagén-kiegészítők? A válasz mindkét kérdésre igen.
A kollagén-kiegészítő kiválasztásakor érdemes megfontolni, hogy melyik forma a legjobb az Ön számára, például por vagy kapszula, és azt is, hogy mely típusú kollagén felel meg legjobban az Ön igényeinek. Míg egyes kiegészítők csak egy vagy kétféle kollagént tartalmazhatnak, más kollagén termékek több különböző típusú keveréket kínálhatnak.
Rövidebb lánchosszuk, sokoldalúságuk és magas biohasznosulásuk miatt a kollagén-peptidek remek lehetőségek, ha étrendjében kollagénnel kívánja kiegészíteni.